joi, ianuarie 07, 2010

Nu chinuiţi animalele de casă

  Aţi cumpărat sau aţi primit în dar un animal de casă: un hamster maroniu simpatic, un papagal multicolor şi vorbăreţ, un căţeluş drăgălaş şi jucăuş etc. Şi doriţi, fireşte ca prietenul dvs. să se simtă bine în noul lui cămin. Pentru asta aveţi nevoie de o colivie, o cuşcă sau o jucărie. Atenţie! În comerţ există articole pe care medicii veterinari şi cei însărcinaţi cu protecţia animalelor nu le recomandă, pentru că ele pot produce protejaţilor dvs. răni dureroase sau îi obligă să stea în poziţii necorespunzătoare. Iată câteva asemenea articole, la care ar fi bine să renunţaţi:
Recipientele rotunde pentru peşti - îi derutează, efectiv, pe peştişori, care din cauza formei rotunde percep lumea înconjurătoare complet deformată. Ei îşi pierd, astfel, orientarea în spaţiu şi nu mai ştiu în ce direcţie să înoate. În plus, recipientele fiind mici, în ele nu încap aparatele de filtrare sau de oxigenare a apei, iar peţtii nu primesc suficient oxigen pentru a respira.
Coliviile rotunde - înebunesc păsările. Negăsind un colţ în care să se poată retrage, acestea se simt expuse lumii înconjurătoare, devin depresive şi sperioase. În plus, dimensiunile sunt - în general- prea reduse(circa 30 cm diametrul), astfel încât pasărea nu poate da din aripi, căci de zburat... nici vorbă.
Coliviile albe - nu sunt nici ele deloc potrivite, pentru că reflectă atât de puternic lumina, încât păsările nu mai recunosc, practic, nimic, în afară de colivie. Neputând să vadă lumea care o înconjoară, pasărea se simte captivă.
Zgărzile cu electroşoc sau cu acid citric - sunt un chin pentru câine, care este educat printr-o curentare uşoară sau prin câteva picături de acid în nas. (de exemplu dacă latră prea des). Animalul nu ştie, însă, de unde vine durerea şi de aceea este derutat şi înfricoşat.
Există şi astăzi persoane care îşi leagă papagalii de zăbrea, cu un lanţ legat de picior. În felul acesta, păsările fac răni dureroase la picioare şi nu pot nici să bată din aripi, nici să zboare şi nici sp se caţere.
Dacă aveţi hamsteri, nu le cumpăraţi cuşti vopsite sau din material plastic. Ronţăind sau pur si simplu prin respiraţie, hamsterii asimilează substanţe toxice din vopsea sau plastic şi sănătatea lor poate fi afectată foarte grav.
Bibliografie : revista ,,Asul verde'' ( Dr. Daniela Costaş)

Niciun comentariu: